HAT-18-01-1054

HAT-18-01-1054

HAT-18-01-1054 - Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek - Székelyföld kincsei - Sóvidék csodái
Fényképes beszámoló a kirándulásról:

1. nap: 2019. június 3. (hétfő)

Az indulás napján reggel 5 órakor találkoztunk az iskolánk előtt, leellenőriztük a jelenléti ívet, az igazolványokat és a csomagokat. 5.30-kor indult a busz, az ártándi határhoz értünk 11 óra körül. Romániában az első megálló a Királyhágónál volt, ahol pihentünk, és fényképeket készítettünk a különlegesen szép tájról.

Néhány órával később megérkeztünk Szovátára, majd Tibódon megtaláltuk a szállásunkat. A szállás a Hajnalcsillag Panzióban volt, egy gyönyörű, kétszintes faház, gondozott kerttel. Az udvarias fogadtatás után a gyerekekkel elfoglaltuk a szobáinkat, majd a vacsora elfogyasztása után pihenés következett.

2. nap: 2019. június 4. (kedd)
Szováta – Parajd - KorondAz ébresztés után megreggeliztünk, és indultunk Szovátára, ahol a különlegesen sós Medve-tó körül tettünk sétát. Sétánk közben a Medve-tavon kívül még több kisebb tavat is megtekintettünk. 

Folytattuk utunkat, 11 óra körül felkerestük a parajdi sóbányát. Ott megismertük a bánya történetét, és a sókitermelés hagyományos eszközeit. A gyerekek nagy érdeklődéssel fogadták, hogy leereszkedve 80-100 méteres mélységbe, templom, múzeum, kalandpark és játszótér is található. A bánya értékes és tiszta levegője jó hatással volt ránk.
A sóbánya megtekintése után Parajd településre érkeztünk, ahol a helyi, híres kirakodóvásárban nézelődtünk, és ajándékokat vásároltunk.

Délután érkeztünk a Sószoroshoz, ahol kellemes sétát tettünk és izgalmas fényképeket készítettünk a kialakult barázdákról, sókarokról, gyönyörködtünk a tájban.

Busszal folytattunk az utunkat, 16 óra körül értünk Korond főutcájára, ahol egy színes kirakodóvásárt láthattunk, egyedi hangulatot árasztó termékekkel ismerkedtünk meg.
19 órára visszatértünk a szállásra, és a finom vacsora elfogyasztása után egy nagyon jó hangulatú zenés-táncos mulatságon vettünk részt. Nagy örömünkre szolgált, hogy a gyerekek, bár fáradtak voltak, mégis mindannyian táncra perdültek.

Még a kínai gyermekek is beálltak a nagy, közös táncforgatagba, gyorsan megtanulták a lépéseket és a hallott dalok szövegét is. A mulatság során megcsodáltuk a székely népviseletet is. A táncmulatság zárta ezt a napot.

3. nap: 2019. június 5. (szerda)
Székelyudvarhely – Madarasi - Hargita
A harmadik napon a reggeli után, 8 óra körül indultunk busszal a Madarasi Hargita irányába. Miután a buszról leszálltunk, a gyönyörű Ivó-völgyön keresztül helyi traktorral utaztunk a menedékházakig.  A gyerekeknek nagyon tetszett ez a 10 km-es hangulatos utazás, habár az időjárás egyre hűvösebb lett. 

A menedékházaktól fölfelé még kétórás gyaloglás várt ránk, mire felértünk a Madarasi-Hargita tetejére, még az eső is eleredt. Az időjárási viszontagságok és a köd miatt sajnos az egész Székelyföldre nem láttunk rá, de a táj így is látványos volt. A hegy tetején megnéztük a kopjafákat, a zarándokok által ácsolt kereszteket, és igyekeztünk minél több feliratot elolvasni.

Mivel az időjárás nem engedte, hogy hosszabb időt töltsünk a hegyen, ezért a  leérkezés után sikerült találnunk egy fakultatív programot, Székelyudvarhelyen megtekintettük a Haáz Rezső Múzeum állandó és időszakos kiállítását. A kiállításon  a hely történelme mellett hallottunk az irodalom és a gasztronómia kapcsolatáról, és Orbán Balázs munkásságáról is sok új információt kaptunk.

A múzeumlátogatás után még sétáltunk Székelyudvarhelyen, megtekintettük a szoborparkot, a református templomot, a Városházát.
Székelyudvarhelyről már a szállásunkra mentünk vissza, ahol a vacsora után szabadprogram volt a panzió udvarában.

4. nap: 2019. június 6. (csütörtök)

Gyilkos-tó - Békás-szoros - Marosfő
A reggeli elfogyasztása után bepakoltunk a buszba, mert este már egy újabb szállás várt ránk. Rövid buszozás után megérkeztünk a zetelaki víztározóhoz, ahol gyönyörű látvány tárult elénk.

A félórás fotószünet után busszal indultunk a Gyilkos-tóhoz, majd gyalogosan végig sétáltunk a Békás-szoroson. Mindenki gyönyörködött a kivételes szépségű sziklaképződményekben. A mészkőbe vájt hasadékvölgyet, a szinte függőleges sziklaszirtet, a vízeséseket hosszan csodáltuk.

A Gyilkos-tónál meghallgattuk a tó történetét, és gyönyörű fényképeket készítettünk. Még a helyi kürtöskalácsot is megkóstoltuk.
A Gyilkos-tótól az utunk Marosfőre vezetett, ahol eredetileg egy esztenát szerettünk volna megnézni, de az időjárás ismét közbeszólt. Ezért egy fedett udvarban találkoztunk egy helyi állattartó gazdaság vezetőjével, aki megmutatta nekünk a sajtkészítés fortélyait, menetét. Nemcsak tanultunk, hanem kóstolhattunk is házi finomságokat.

Az időjárás alakulása miatt a Maros forrásához nem tudtunk eljutni, amit nagyon sajnáltunk, mert friss forrásvizet is szerettünk volna inni.A nap végét az új szálláshelyen, a marosfői Ezüstfenyő Hotelben töltöttük, ahonnan másnap már indultunk vissza Budapestre.

5. nap: 2019. június 7. (péntek)
Fehéregyháza – Farkaslaka - Segesvár
Reggel korán bepakoltunk a buszba, majd 7 órakor reggeliztünk, és indultunk Fehéregyháza irányába. Fehéregyházán megálltunk a Petőfi-emlékműnél egy közös fotózásra.

Majd egy kicsivel később Farkaslakán megtekintettük Tamási Áron emlékházát. Innen az utunk Segesvár történelmi központjába vezetett. Ott gyalogosan megnéztük a német építészet műemlékeit, a Csizmadia bástyákat, és a város legszebb, kikövezett utcáit.

Segesvárról az utunk ismét a Királyhágó felé vezetett, ahonnan rövid technikai szünet után már az ártándi határátlépő felé indultunk.

A határátlépést követően utunk zökkenőmentes volt, este 22 óra körül megérkeztünk az iskolánk elé. A gyerekeket a szüleik már várták, és örültünk annak, hogy mindenki épségben és egészségesen, tele élményekkel tért haza.

Előkészítő óra: itt
Értékelő óra: itt