Szociális segítő

Szociális segítő

Tájékoztatás az óvodában/iskolában/kollégiumban nyújtott óvodai és iskolai szociális segítő tevékenységről
2019 januárjától minden iskolának van egy iskolai szociális segítője, aki adott fogadóidőben rendelkezésre áll a tanulók, a szülők és a pedagógusok számára is.

Milyen problémával lehet a szociális segítőhöz fordulni?
Iskolához köthető problémák esetén pl. szorongás, tanulási nehézségek, motiválatlanság, konfliktus az iskolatársakkal, konfliktus a pedagógusokkal, magatartási problémák.
Gyermeknevelési kérdésekben pl. önállótlanság, szófogadás kérdése, otthoni feladatok és leckeírás, szülő-gyermek viszonya konfliktusos.
Családon belüli problémák esetén pl. anyagi nehézségek, egészségügyi problémák, kapcsolati kérdések.

Miben és hogyan tud segíteni az iskolai szociális segítő?
Egyéni tanácsadással, segítő beszélgetéssel gyermekeknek, segítséget nyújt a probléma megoldásában. Célja a gyermekek támogatása a számukra nehézséget okozó élethelyzetek kezelésében.
Tanácsadással szülőknek a gyermeknevelés és a családi élet más problémát okozó területein. Óvodai vagy iskolai problémák kapcsán segíti a szülőket az enyhébb családi nehézségek kezelésében, elsődlegesen a gyermeknevelés nehézségeiben.
Részvétellel a szülő és a pedagógus közötti megbeszélésen: a szülő, a pedagógus, vagy mindketten kérhetik, hogy a szociális segítő legyen jelen a megbeszélésen.
Közvetítenek pedagógus-diák, szülő-gyermek, pedagógus-szülő kapcsolatban: a szociális segítő közvetítőként segíti a nehézséget okozó konfliktusok megbeszélését és rendezését.
Információt nyújt az elérhető szolgáltatásokról (pedagógiai, pszichés, szociális), jogokról, a szociális rendszer működéséről. Tájékoztat a szociális ellátásokról és intézményekről, valamint az ezekben szokásos eljárásokról és lehetőségekről. Segítséget nyújt az ügyintézésben pl. kapcsolatfelvételben, időpont egyeztetésben, nyomtatványok kitöltésében.
A probléma jellegétől függően javaslatot tesz a megfelelő intézménnyel való kapcsolatfelvételre, és segítséget nyújt a kapcsolat kialakításában.
Az óvodai és iskolai szociális segítő gyermekvédelmi jelzőrendszeri tag, ezért indokolt helyzetben delegálja a családot a család- és gyermekjóléti szolgálathoz.

Bizalommal keressék fogadóidőben az iskolai szociális segítőt!
Az önök iskolai szociális segítője: Bajkó Andrea