Levélátadó ünnepség az iskolában - 2023. február 24.

A 2022. évi Kínai Nagyköveti Ösztöndíjak ünnepélyes átadását követően Varga Bonita és Imre Tamara Lili 12. évfolyamos diákok levelet írtak Xi Jinping elnök úrnak és feleségének. Köszönetüket fejezték ki, hogy a Kínai Nagyköveti Ösztöndíjat már második alkalommal vehették át iskolai tanulmányaik alatt. A levélben az iskola tanulói és tanárai nevében sok szerencsét kívántak a kínai új év, a nyúl éve alkalmából.

A levélre Xi Jinping elnök úr és felesége válaszolt, amelyben a kínai nyelv további, szorgalmas tanulásra biztatta az iskola diákjait, akik Magyarország és Kína kapcsolatának további építőivé válhatnak.

A levél ünnepélyes átadására 2023. február 24-én került sor az iskolában.

A rendezvény vendégei

A Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének képviseletében:

  • Yang Chao politikai tanácsos úr – a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője,

  • Chen Kun tanácsos úr – a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének oktatási osztályvezetője.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében megjelent:

  • Stifter Ádám úr - a Külgazdasági és Külügyminisztérium Keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára.

A Belügyminisztériumot képviselte:

  • Lebanov József úr - a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkárság köznevelési stratégiai főosztályának vezetője.

Az iskola fenntartóját, az Észak-Pesti Tankerületi Központot képviselte:

  • Kovács Katalin igazgató asszony - az Észak-Pesti Tankerületi Központ igazgatója.

1

Yang Chao úr, Stifter Ádám úr és Dr. Lebanov József úr üdvözlő beszédét követően került sor a levél átadására.

2

3

4

A levelet Yang Chao politikai tanácsos úr, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője adta át Varga Bonita és Imre Tamara részére.

5

A diákok emlékül Chen Kun tanácsos úrtól, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének oktatási osztályvezetőjétől és Kovács Katalin igazgató asszonytól, az Észak-Pesti Tankerületi Központ vezetőjétől könyvet kaptak ajándékba.

6

A diákok köszönetet mondtak kínai és magyar nyelven.

7

Az ünneplés az iskola tanulóinak műsorával folytatódott:

  • A „Tavaszi szél vizet áraszt” című népdalt, valamint az „Én és a szülőföldem” című kínai dalt ku-cseng nevű kínai hangszeren mutatták be az iskola diákjai és Zhu Qing tanárnő. A színpadon kínai kalligráfia készült: „Töretlenül fejlődjön Kína és Magyarország kapcsolata!”

8

Ku-cseng hangszeren játszott: Zhu Qing tanárnő, Fei Siqi 4.a osztályos tanuló és Sikora Gréta 4.a osztályos tanuló, a kalligráfiát Li Yunxi 10.a osztályos tanuló készítette.

9

  • Második műsorszámként két kínai verset hallottunk: „Búcsú Cambridge-től” és „Te vagy a világ áprilisa” címmel. A verseket Inges Denissza 7.b osztályos, és Inges Dorina 11.a osztályos tanulók adták elő.

10

  • A verseket az 5. évfolyamos diákok Tajcsi bemutatója követte.

11

Felléptek: Végh Naomi Panni, Kézdi Titanilla, Song Xiyue Botond, Maldonado-Tóth Laura Rosa, Hegedűs Panna, Kozák Adél.

12

  • „A sárkány leszármazottai” című dalt Zheng Roland 12. évfolyamos diákunk adta elő.

13

  • Az iskola műsorát a 12. évfolyamos végzősök legyezőtánca zárta.

14

15

A rendezvény utolsó momentumaként Yang Chao politikai tanácsos úr, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője átadta az iskola tanulóinak szánt ajándékát, ami a kínai könyvtárt fogja gazdagítani.

16

A levélátadó rendezvény a vendégek közös fotójával zárult.

17